Ensimmäinen vuosi synnytyksen jälkeen oli täynnä ihmetystä, epätietoisuutta, pelkoa, väsymystä ja rakkautta. Huomasin, että sanonta “kaksi lasta menee siinä, missä yksikin” ei todellakaan pitänyt paikkaansa, ei ainakaan meidän kohdallamme.

Kotiarjen alkaessa huomasin melko pian, että tämä vauva oli paljon vaativampi, kuin isoveljensä vauva-aikana. Vauva heräili yöllä jatkuvasti ja viihtyi sylissä vain imetyksen aikana tai kun keinuttelin häntä. Heti kun liike loppui, vauva alkoi hermostumaan. Jossakin vaiheessa kiinnitin huomiota myös siihen, että katsekontaktin saaminen vauvan kanssa oli todella hankalaa.

Ristiäiset

Ristiäiset vietettiin pienellä porukalla, vain kaikkein läheisimmät ihmiset, kummit ja poikien isä olivat paikalla. Kummeiksi pyysin senhetkistä parasta ystävääni ja hänen miestään. Onneksi he suostuivat, koska jo siinä vaiheessa suurin osa ihmisistä, joita olin luullut ystävikseni, olivat vetäytyneet pois. Syytä oli varmaan minussakin, ehkä en osannut ylläpitää ystävyyssuhteita oikealla tavalla vaikeassa elämäntilanteessani. Vauva sai kasteessa ensimmäiseksi nimekseen Eetu.

Mustasukkainen isoveli leikki usein vauvaa.

Isoveljen mustasukkaisuus

Isoveli oli syystäkin mustasukkainen, koska vaativa vauva vei aikaani ja kulutti voimavarojani. Tunnen syyllisyyttä vieläkin siitä, että hän jäi Eetun syntymän jälkeen vähemmälle huomiolle, kuin olisin halunnut. Niimpä isoveli leikki usein vauvaa ja harrasti kaikenlaisten kepposten tekemistä saadakseen enemmän huomiota.

Hän mm. piilotteli Eetun tutteja mitä ihmeellisempiin paikkoihin. Kerran laitoin uunin lämpiämään ruuanlaittoa varten. Hetken päästä ihmettelin, kun huoneistoon leijui kitkerää hajua keittiöstä. Kun avasin uunin luukun, siellä pohjalla oli puoliksi sulanut tutti. Myös pikkuveljen vaatteet saivat usein lentävän lähdön pyykkitelineeltä.

Ensimmäinen vuosi, seitsemän korvatulehdusta

Ensimmäinen vuosi sisälsi myös paljon sairastelua. Normaalien flunssan ja kuumeilujen lisäksi Eetulla oli ensimmäisen vuoden aikana seitsemän korvatulehdusta peräkkäin. Aina kun edellisen korvatulehduksen lääkekuuri loppui, alkoi vähän ajan päästä seuraava korvatulehdus. Joka kerta korvatulehduksen alkaessa Eetulle nousi kuume, ja hän oli hyvin kivulias. Seitsemännen lääkekuurin jälkeen korvatulehdukset loppuivat, eikä niitä tullut enää pitkään aikaan.

Lisääntyvää poikkeavaa käytöstä

Olin kirjoittanut päiväkirjaani; “Seitsemän kuukautta on kulunut synnytyksestä. Yöt ovat edelleen vaikeita, Eetu heräilee jatkuvasti. Olen huolissani hänen kehityksestään, joka on erilaista kuin isoveljen kehitys vastaavassa iässä. Neuvolakäynneillä kerron terveydenhoitajalle ja lääkärille kasvavasta huolestani. He rauhoittelevat minua sanomalla, että tämä kuuluu normaaliin kehitykseen, älä suotta huolehdi.”

Vajaan vuoden vanhana Eetu oppi kävelemään ja alkoi puhua. Hän oppi lyhyessä ajassa paljon sanoja. Samoihin aikoihin alkoivat hillittömät raivokohtaukset, joiden aikana häneen ei saanut mitään kontaktia. Eetu hakkasi myös päätään seinään. Tuntui kamalalta nähdä, kun pieni ihminen käveli nurkkaa tai oven karmia kohti ja pamautti päätänsä siihen kerta toisensa jälkeen, kunnes ehdin väliin. Usein otsa oli mustelmilla ja turvoksissa tämän takia.

Jouduin pitämään Eetua raivokohtausten aikana holding-otteessa, ettei hän satuttaisi itseään tai isoveljeään. En voinut kuin ihmetellä, miten paljon pienellä ihmisellä oli voimaa hänen raivotessaan. Eetu rauhoittui aina vasta, kun hän nukahti syliini. Sain jälleen hetken hengähtää, kun nostin hänet pinnasänkyyn nukkumaan. Herätessään Eetu oli taas rauhallinen ainakin hetken.

Apua arkeen

Neuvolakäynneillä terveydenhoitaja huomasi, kuinka väsynyt olin ja hän järjesti minulle apua arkeen. Meillä kävi parin kuukauden ajan perhehoitaja kerran viikossa parin tunnin ajan. Hän oli lasten kanssa, jotta saisin levätä ja hoitaa asioita rauhassa. Alkuun hän joutui patistelemaan minua lähtemään ulos tai menemään nukkumaan. En ollut tottunut siihen, että saisin olla hetken niin, ettei tarvitsisi huolehtia lapsista.

Tämä ihana ihminen rohkaisi minua ajattelemaan myös itseäni ja tulevaisuuttani, kun kerroin hänelle haaveilevani hoitoalan opinnoista. Tämä haave oli ollut mielessäni siitä saakka, kun erään sairaalan leikkaussalin henkilökunta pelasti henkeni ollessani 20-vuotias. Ajattelin, että haluan hyvittää sen, että henkeni pelastettiin hoitamalla ihmisiä, jotka tarvitsevat apua. Niinpä kuuden vuoden haaveilun jälkeen ja perhehoitajan rohkaisemana hain kevään 2002 yhteishaussa lähihoitajakoulutukseen.

Hain myös tulevalle kesälle kesätyöpaikkaa vanhainkodista, jossa oli hoitoapulaisen paikka auki. Jos saisin paikan kesäksi, pojat alkaisivat käymään päivähpoidossa kesäkuun alusta lähtien. Nämä suunnitelmat antoivat toivoa paremmasta tulevaisuudesta.

1.Syntymäpäivä

Ensimmäistä syntymäpäivää vietimme kotona yhdessä kummien ja läheisten kanssa. Leivoin Eetulle täytekakun ja ostin lapsille maistuvia keksejä ja suolaisia naposteltavia.

Tästä yksivuotiskuvasta tulee aina mieleeni hauska muisto. Kuvassa Eetulla on päällään sama puku, joka oli isoveljellä päällä hänen omasa yksivuotiskuvassaan. Puku on yhtenäinen ja myös rusetti oli ommeltu kiinni pukuun. Tähän Eetun yksivuotiskuvaukseen myös isoveli pukeutui myös kauluspaitaan ja suoriin housuihin, koska oli tarkoitus ottaa pojista myös yhteiskuva.

Isoveljen asuun kuului pieni kravatti, jossa oli autojen kuvia. Jostakin syystä kravatti ei isoveljeä miellyttänyt, vaan hän olisi halunnut myös rusetin. Kravatti katosi ennen kuvausta ja sitä ei löytynyt moneen päivään kuvauksen jälkeenkään. Isoveli sai siten olla kuvassa ilman kravattia. Jossakin vaiheessa huomasin kravatin roikkuvan olohuoneen lampussa. Isoveli oli onnistunut heittämään sen sinne. Jälkeenpäin olemme usein yhdessä nauraneet tälle muistolle.

Aiheeseen liittyvää luettavaa:

Miten rauhoittaa raivoava lapsi? Mannerheimin lastensuojeluliitto. https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/miten-rauhoittaa-raivoava-lapsi/

Mustasukkaisuutta, kun perheeseen syntyy vauva. Mannerheimin lastensuojeluliitto. https://www.mll.fi/vanhemmille/vinkkeja-lapsiperheen-arkeen/mustasukkaisuutta-kun-perheeseen-syntyy-vauva/

Tietoa autismista. https://omaishoitajaautisminaallokossa.com/tietoa-autismista/